Някъде из Северна Добруджа… Времето е спряло…Тук човек може наистина да усети този специфичен български начин на живот. По стъпките на Григор, бащата на Боби, пето дете, родено в нощта срещу Коледа. Тръгнахме на 13 май 2016 година, аз, Боби, Гриша, Краси (майката на Боби) и Стели, от Варна в посока родното място на Григор – село Искра, в сърцето на Добруджата. Някъде преди обяд бяхме на авиобазата край село Кайнарджа. Там ни посрещнаха много топло. В началото бяхме леко притеснени заради мерките, но Гриша смело поговори с персонала и ни пуснаха да направим няколко кадъра на мястото и на хората работещи там.

pic-1-min pic-2-min pic-3-min pic-4-min pic-7-min pic-8-min

Малко след обяд бяхме вече в село Ситово в дома на леля Дочка (сестрата на Гриша) и свако Данчо. Посрещнаха ни много топло с домашна пилешка супа, домашна лютеница, яхния със сини сливи и ягоди от градината.

pic-9-min pic-10-min pic-11-min

След като събрахме сили тръгнахме към село Искра – родното място на Григор. По пътя между двете села спряхме за малко снимки на пейзажа и природата. Разстоянието между двете села е около 5 км.

pic-12-min pic-13-min pic-14-min pic-15-min pic-16-min pic-17-min

В средата на следобяда бяхме вече в село Искра и дома на кака Софка и баба Тинка, близки на Гриша. Посрещнаха ни с топло турско кафе и ни изпратиха с домашна пастърма и луковици бял зюмбюл. Интересното е, че къщата им се намира в двора на църквата „Възнесение Христово“ – единствената църква в село Искра – магическо място, макар и изоставено и забравено от държавата.

pic-18-min pic-19-min pic-20-min pic-21-min pic-22-min pic-23-min pic-24-min pic-25-min pic-26-min pic-27-min pic-28-min pic-29-min pic-30-min pic-31-min pic-32-min pic-33-min pic-34-min pic-35-min pic-36-min pic-38-min pic-39-min pic-40-min pic-41-min

След интересното ни посещение решихме да потърсим познати из селото, хора от детството на Гриша. Случайно попаднахме на баба и внуче – много усмихнати и разговорливи. Всичко това се случи в горната част на селото.

pic-42-min pic-43-min pic-44-min pic-45-min pic-46-min

Гриша имаше желание да посетим гробищата на село Искра – там където са погребани неговите най-близки. Едно изключително красиво място, изпълнено с много спомени. Гробището се намираше в съседство до красива гора и дере.

pic-47-min pic-48-min

Запътихме се към центъра на село Искра и читалището – едно от най-големите читалища в Северна Добруджа. Имахме късмета да попаднем на репетиции за утрешния фестивал в Сребърна по надпяване и надиграване…. Беше шарено и весело. Директорката на читалището ни посрещна топло, разведени из цялата сграда, запозна ни с децата… Добра и гостоприемна жена.

pic-49-min pic-50-min pic-51-min pic-52-min pic-53-min pic-54-min pic-55-min pic-56-min pic-57-min pic-58-min

След това решихме да се разходим из улиците на село Искра, попаднахме на група деца, които имаха голямо желание да се снимат. Бяха в естествената си среда и се забавляваха, както и ние. Гриша изпи една биричка до старата кръчмичка в близост до родната му къща в компанията на стари приятели, които го посрещнаха, като знаменитост.

pic-59-min pic-60-min pic-61-min pic-62-min pic-63-min pic-72-minpic-64-min pic-65-min

Гриша реши да ни запознае с бившия кмет на селото. Отидохме на гости на семейството му – синът му и снаха му. Разходиха ни из къщата, изпратиха ни с домашни компоти – бяха много добри с нас.

pic-66-min pic-67-min

Отскочихме до стадиона на селото – тук Гриша ни разказа за детството си и за мачовете, в които е участвал.

pic-68-minpic-69-minpic-70-minpic-71-min

Родната къща на Григор – къщата, в която са отгледани той, тримата му братя и сестра му. Много затрогващ момент, изпълнен с толкова спомени и носталгия.

pic-74-minpic-73-min

Пред тази къща с интересен жълт прозорец срещнахме циганки минаващи случайно. Направихме снимки, жените се заговориха с нас и Гришата.

pic-75-min pic-76-min pic-77-min

Върнахме се в Ситово, където щяхме да пренощуваме. По залез решихме да излезем на нивите, които се намираха в близост до къщата на леля Дочка и свако Данчо. Много свобода се усеща по тези земи – красива светлина, простор и чист въздух. Там направихме и снимки на внучката на леля и свако – Ани.

pic-78-min pic-79-min pic-80-min pic-81-min pic-82-min pic-83-min pic-84-min

На другия ден снимахме леля Дочка и свако Данчо заедно със семейното им богатство – икона, която е била в ръцете на четири поколения, дошла от далечните украински земи, там от където идва родата на Григор по майчина линия.

pic-85-min pic-86-min pic-87-min pic-88-min

След обяд посетихме фестивала в село Сребърна. Фестивал по надпяване и надиграване. Имаше много български традиции – носии, танци, песни… много цвят…

pic-89-min pic-90-min pic-91-min pic-92-min pic-93-min pic-94-min pic-95-min pic-96-min pic-97-min pic-98-min pic-99-min

По време на фестивала решихме и да пообиколим и разгледаме къщите на село Сребърна – красиви, стари, величествени и повечето от тях безлюдни. Случайно попаднахме на една позната на Гриша – кака Дора, която ни покани в дома си. Беше изключително гостоприемна – пълна софра, салата от градината и ракия от мазето… живееше в красива и стара къща.

pic-100-min pic-101-min pic-102-min pic-103-min pic-104-min pic-105-min pic-106-min

В късния следобяд се върнахме в Ситово и посетихме местната църква „Свети Димитър“ – красива малка църква. Човекът, който я стопанисваше ни показа част от реликвите вътре в нея.

pic-107-min pic-108-min pic-109-min pic-110-min pic-111-min

На улица „Младост“ леля и свако ни посрещнаха царски. Престоя ни там беше мил, носталгичен и незабравим. По пътя обратно към Варна спряхме да разгледаме изоставения свинекомплекс на Ситово, символ на загиващото българско село. Силно се надяваме, че това село ще оцелее и ще просъществува. За два дена видяхме толкова доброта, толкова човечност и гостоприемство, толкова скромност – всичко това трябва да бъде и пребъде…

pic-112-min

Фотографи: Борислава Иванова и Радостин Иванов