…или как да си харесаме снимките от сватбата.

Здравейте, бъдещи семейства. Напоследък бройката на фотографите, снимащи сватби в България се увеличи осезаемо. Това представлява трудност за двойките при техния избор. Знаем колко оскъден и ценен ресурс е времето в наши дни. Животът е забързан, динамичен и в повечето случаи правим компромиси с някои неща точно заради оскъдността на времето. В ролята си на сватбени фотографи се опитахме чрез тази статия по най-безпристрастния начин да бъдем в помощ, за да можете като краен резултат да си харесате снимките от този толкова важен за Вас ден. Надяваме се този текст да помогне на бъдещите млади семейства да открият най-правилния за тях фотограф, защото в крайна сметка е важно кой ще кара машината на времето така, че в бъдеще, когато се връщате назад, пътуването да си е заслужавало. Приятно четене!

Стъпка 1. Определете какъв стил сватбена фотография предпочитате.

В сватбената фотография и заснемането на един сватбен ден има три изразени стила заснемане (тук не говорим за стилове в сватбената художествена фотосесия). Естествено съществуват и множество разновидности на тези стилове, но най-общо те са три. Първото и най-важно нещо е да определите кой от тези три стила Ви допада най-много, кой от тези три стила ще пасне най-много на Вашия сватбен ден. От избора на стила ще зависи какъв тип снимки ще получите и какъв тип снимки от Вашата сватба ще останат за бъдещите поколения. Освен това при избора на стил сватбена фотография, Вие определяте и какъв тип човек ще бъде Вашия сватбен фотограф. Този избор ще бъде и първият филтър, който ще приложите. Всеки сватбен фотограф в даден момент смесва някои от стиловете и подстиловете, но трябва да се знае, че всеки сватбен фотограф е представител на един от трите основни стила и винаги един от стиловете надделява в работата му. Още един път искаме да подчертаем, че тук става въпрос за стилове в отразяването на самия сватбен ден, а не в сватбената художествена фотосесия:

 Традиционен – Този стил се характеризира с намеса в протичането на сватбения ден. Сватбеният фотограф в повечето случаи е в ролята на координатор, който асистира, напътства и помага в ръководството на сватбата. Като цяло традиционният сватбен фотограф привлича сериозно внимание по време на своята работа. Често компрометира дадените моменти, като ги спира, забавя, повтаря и така донякъде ги променя. В повечето случаи снимките Ви ще бъдат изчистени, класически, най-вероятно като тези на родителите Ви, само че подобрени. Ако сте вложили много внимание и усилие в детайлите на Вашата сватба, съвременните традиционни сватбени фотографи поставят акцент върху тяхното заснемане, правейки ги част от визуалната история на вашата сватба. Един от големите аспекти на традиционната сватбена фотография е, че тя обещава последователност, но понякога последователността може да означава, че вашите снимки ще изглеждат подобни на снимките на други сватбени двойки (макар, че това не винаги е така). Това може да е полза или недостатък, в зависимост от това, което търсите в сватбената фотография.

Ключови думи: модерен, класически, позиране

Артистичен стил – изящен, този стил сватбена фотография използва креативна светлина, уникални композиции, различни ъгли и по-сериозна техника при обработката на снимките за да създаде снимки разкриващи максимално артистичната душа на фотографа. Говори се, че понякога този стил говори повече за фотографа, отколкото за сватбения ден. Характеризира се с изследване на сцени и прогнозиране на моменти. Фотографът обикновенно стартира с артистична идея за крайния резултат много преди той да е настъпил. При обработката на снимките се използват по-сериозни похвати – маски, текстури, филтри, като цяло намесата се усеща и е осезаема. Изображенията се трансформират във фино изкуство, за да създадат визуално зашеметяващ емоционален образ. В крайна сметка този стил донякъде показва не истинската реалност, а реалността на самия фотограф. Снимките са драматични и разкошни с абстрактни композиции. Интересното при този стил е, че понякога се преплита с документалния и традиционния и на моменти може да загуби идентичност, което може да е предимство или недостатък в зависимост от гледната точка. Някои от похватите му могат да отнемат известно време от сватбения ден заради самата същност на стила.

Ключови думи: артистичен, творчески, драматичен.

Документален стил – това е нов стил, оформил се през последните години като такъв, който разказва истории и е свеж дъх в сватбената фотография като цяло. Този стил изисква минимална намеса на сватбения фотограф. Стилът, силно повлиян от фотожурналистиката, обръща надолу с главата стандартния подход, като вместо да напътства и насочва сватбения ден, той се отдръпва и оставя нещата да се случват натурално и естествено. Вместо да създава перфектни снимки от сцената, сватбения фотограф показва истината и реализма в конкретния момент, той остава момента да се разгърне, отдръпва се и използвайки своето творческо око улавя и интерпретира тези моменти чрез своята фотография. Резултатът от този тип фотография не е като консервиран продукт на рафт в магазина. Снимките може да не са чак толкова безупречни, но са перфектни в хващането на истинските атмосфера и емоция за конкретната сцена. Така в крайна сметка се събира колекция от снимки, които са ексклузивни и характерни за сватбения ден. Всяка направена снимка улавя емоция, разказва история или изобразява настроение или усещане. Ако си човек, който не обича да позира, то това е твоят стил. Докато повечето сватбени фотографи идентифициращи се като документални ще правят портрети, то истинският документален фотограф ще постави минимален акцент върху позиращите портрети, подредени детайли или други поетапни елементи на сватбата.

Ключови думи: ненатрапчив, откровен, естествена светлина.

Ако тази стъпка Ви обърква допълнително и Ви кара да мислите, че нито един от тези стилове няма да бъде за Вас, не се притеснявайте. Някои фотографи са хибрид от 2 или по-рядко 3 от тези стилове, а някои дори изобщо не отговарят на тези категории. Но в крайна сметка е важно за Вас да определите кой от трите стила най-много се доближава до Вашия мироглед и светоусещане, за да може да преминете към следващата стъпка при избора си на сватбен фотограф и за да Ви бъде в крайна сметка по-леко и приятно, когато отсявате. Освен това винаги е добре да си информиран и запознат с това, за което ще отделиш средства впоследствие. Ако искате да задълбаете още по-дълбоко по тази тема, в интернет е пълно с информация за различните стилове сватбена фотография. Така или иначе, когато започнете да разглеждате снимки Вие сами ще започнете да разпознавате различните стилове. Също така може да погледнете нещата под малко по-различен ъгъл – кой от тези три стила със сигурност не искате да присъства при заснемането на Вашия сватбен ден, тоест по метода на изключването. Решихте ли, супер. Нека преминем към следващата стъпка.

Забележка: По-горе обсъдихме стиловете сватбена фотография в заснемането на самия сватбен ден. Когато става въпрос за стиловете в художествената фотосесия, то те са същите с тази разлика, че в художествената фотосесия повечето фотографи са хибрид между трите стила и в определени моменти използват похвати и от трите.

Стъпка 2. Определете бюджета си за сватбен фотограф.

След като сте определили какъв стил сватбена фотография търсите и сте преминали през първия филтър, следва да поработите върху бюджета. Сватбеният бюджет е като всеки един бюджет. А какво е бюджетът? Бюджетът е приоритет и оскъдност. Всяка сватбена двойка има определени приоритети, когато става въпрос за техния сватбен ден. Някои предпочитат да заделят по-голяма сума за торта, други за декорация, трети за рокля, четвърти за видеограф или фотограф, пети за DJ, друг за водещ и т.н. Когато има ясно определен бюджет и приоритети последващия избор на конрагенти по сватбата ще бъде доста по-рационален, бърз и ефикасен. Сега е време да определите бюджета за сватбата си и разпределите средствата по отделните пера. Така Вие ще имате ясна представа каква сума сте склонни да отделите за услугите на сватбен фотограф. Ценовите диапазони за сватбени фотографски услуги в България са най-общо три – нисък, среден и висок. Цените започват от 1200 лв и стигат до 3000+. След като вече сте избрали кой стил сватбена фотография предпочитате може да намалите избора и посредством финансовия филтър. Така бройката на сватбените фотографи, които са попаднали във Вашите критерии ще бъде сведена до бройка, която позволява останалите да бъдат проучени по-обстойно.

При определянето на сумата от Вашия сватбен бюджет, която ще бъде отделена за сватбен фотограф е нужно да вземете впредвид няколко важни неща, а именно: какво качество на снимките търсите, броя часове, за които Ви трябва сватбения фотограф, до колко е важен за Вас втори сватбен фотограф, допълнителните екстри и услуги (разпечатки, книга, следсватбена или годежна сесия)…

Така, избрахте ли какъв дял от Вашия бюджет ще заделите за сватбен фотограф? Ако да, да преминем към следващата стъпка.

Стъпка 3. Сведете бройката до 2-3 фотографа.

След като вече сте приложили два основни филтъра – избор на стил сватбена фотография и бюджет за сватбен фотограф, то Вие със сигурност сте намалили осезаемо бройката на сватбени фотографи, които попадат във Вашите критерии. За да може да проучите обстойно и детайлно даден фотограф, то определено ще Ви е нужно време, което както знаем всички е оскъдно. Затова и е необходимо да намалите бройката им до двама – трима, за може да отделите необходимото време за качествен избор. Къде са сватбените фотографи? Къде може да ги откриете? Основните канали, по които се търсят сватбените фотографи са – сайт, препоръки, сватбени изложения, фейсбук, инстаграм и други. Решете за Вас кои канали/канал Ви е най-приятно да използвате. Може би е по-добре да използвате канали, в които имате опит и познавате. Това трябва да решите Вие.

Тук е момента да напишем и по няколко думи за всеки канал:

сайт – това е личното пространство на всеки фотограф. Като влезете в сайта на фотограф все едно влизате в неговия дом. Това е мястото, в което освен, че може обстойно и рационално да се запознаете с цялостната работа на фотограф, вие може и да разберете много за него като личност, за неговия стил и вкус, за неговата емоционална интелигентност. Като недостатък може да се каже, че ровенето в някои по-тежки и сложни сайтове отнема време и понякога е досадно начинание. Също така не всички фотографи, които снимат сватби имат сайт или добре поддържан сайт.

фейсбук – това е най-известното онлайн място в света в момента. Всеки сватбен фотограф е там. Чрез фейсбук може да следите работата на даден фотограф както пред така и зад камерата, да научавате подробни пикантни неща около него. Недостатък е това, че фейсбук е пълен с излишна информация и това може да Ви забави. Тук ще се заринете от имена на хора, които снимат сватби.

инстаграм – един сайт направен с една единствена цел – разглеждане на снимки. Това е мястото, в което най-бързо може да се запознаете със снимките на даден фотограф без да се ровите из тонове излишна информация. Недостатък е, че в тази платформа не може да разгледате снимки от една цяла сватба на даден фотограф, което е нож с две остриета. Освен това не всички сватбени фотографи в България имат добре поддържан инстаграм профил.

сватбено изложение – голямото предимство на този канал е личния контакт. Ще се срещнете очи в очи с Вашия бъдещ фотограф, може и да се запознате с пакетите, които предоставя (принтове, флаш памет, сватбени книги и т.н.). Недостатък е времето, което трябва да отделите, за да посетите такова изложение. Освен това в България, като цяло такива изложения са доста малко на брой и са териториално обвързани. Броят фотографи на тези изложения е ограничен и няма гаранция, че ще срещнете фотографа, който ще отговаря на Вашия бюджет и стил. В крайна сметка това си остава един наистина ефикасен канал.

специализирани медии – това са сватбени списания, сватбени каталози, онлайн сайтове насочени към организиране на сватби, сватбени онлайн форуми. Може да натрупате доста имена.

препоръки – един стар и изпитан канал. Препоръките могат да бъдат от приятел, от фотограф за фотограф, от сватбена агенция, бивши клиенти, от онлайн форуми…Плюса е, че не губите време и някой споделя с Вас добрия си опит. Минус е, че това е неговия добър опит, а не Вашия. Това, че се харесва на някой друг не дава никаква гаранция, че ще се хареса и на Вас. Според нас този канал е по-полезен, при следващата стъпка, а именно детайлното проучване, когато вече сте свели бройката на фотографите до 2-3, но все пак и по този начин може да чуете доста имена.

Вече в главата Ви се въртят десетки имена на хора, които снимат сватби. Всеки човек разполага с различно време, което може да отдели за да разгледа работата на даден сватбен фотограф. Тук е момента да използвате интуицията си, защото сватбените фотографи са много, работят на територията на цялата страна и нямате времето да ги проучвате всички детайлно и ефикасно. По тази причина нашата препоръка е най-вече чрез предните два филтъра (стъпки) и каналите, за които говорихме тук, да сведете фотографите до двама – трима. Направихте ли го? Избрахте ли вашите финални кандидати? Нека преминем към следващата стъпка.

Стъпка 4. Проучете детайлно избраните фотографи.

Достигнахме до може би най-важната стъпка – подробното проучване на фотографи. Вече след като сте успели да сведете бройката до двама – трима това ще бъде реална и изпълнима стъпка. Имате набелязани имена, чудесно, започнете тогава да ги разнищвате. Поискайте детайлна оферта ако няма такава обявена на сайта на фотографа. Сравнете офертите на различните фотографи. Гледайте часове ангажираност и ги приравнете към нуждите на Вашата сватба. Преценете дали ще имате нужда от овъртайм и доколко той оскъпява, има ли втори фотограф или асистент и до колко това е важно за Вас. Разгледайте допълнителните разходи за транспорт и нощувки. Разберете дали ще получите фактура и дали човекът отсреща си плаща данъците, както всички нас. Фактурата не е гаранция, че ще получите по-добри снимки, но Ви гарантира коректност. Четете внимателно за допълнителни условия относно права на снимки и срокове за получаване. Решете колко важни за Вас са допълнителните услуги и продукти, които е включил в пакетите си (вариантите) даденият фотограф. Под допълнителни услуги имаме впредвид – принтове, фотокниги, луксозни фотокниги, флаш памет, предсватбена и следсватбена фотосесия, моментни снимки и други. Обърнете внимание как изглежда, как е написана и как е структурирана самата оферта, даже и по това може да си направите сериозни изводи. Сигурни сме, че вече имате фаворит само като гледате офертите, но това въобще не е достатъчно.

Вече може спокойно да започнете с проучване на сайтовете на фотографите, тяхното лично пространство. Първото, което трябва да направите на сайта е да разгледате поне 3 – 4 цели сватби на фотографа. Под цели сватби имаме впредвид поне 100 снимки от една сватба. Това е важно, защото запомнете снимките от Вашата сватба ще бъдат снимки от една сватба, а не най-добрите от 20 други сватби. Да гледате сборни портфолия на фотографи със снимки от много сватби е определено неефикасен и често залъгващ метод за проучване на фотограф. Друго нещо, на което е добре да обърнете внимание е, това дали не гледате снимки само от художествената фотосесия. Повечето снимки, които ще получите в крайна сметка ще бъдат снимки не от фотосесия ами от самия ден. Не забравяйте това. Следете дали историята има последователност, хронология и консистентност. Преценете дали в снимките откривате неща, които са важни за Вас. Второ, което може да проучите е страницата “За мен” или “За нас” или “About” в сайта. Обикновено това е страница, на която всеки фотограф се описва като личност, разкрива част от себе си, разкрива своята емоционална интелигентност. Разгледайте неговите интереси, неговите хобита, начина по който пише, причината поради, която снима – това са неща, които могат да Ви дадат много отговори. Гледайте най-вече това, което четете да Ви харесва и да Ви пасва на Вас като човек. Възможно е тук да има отзиви от клиенти, също така и различни събития, семинари или изложби, в които е участвал фотографът. Трето – на сайта в секция блог (ако има такава) фотографът може да е публикувал различни статии свързани със сватбената фотография. Това може да Ви бъде много полезно, като Ви разкрие вижданията, вълненията и разбиранията на конкретния фотограф. В блога може да има и лични проекти на фотографа, които говорят много за неговата природа и мироглед. Четвърто – много фотографи отделят секции в сайтовете си, в които запознават клиентите със сватбените си пакети – какво включват, от какви материали са, как изглеждат. Отделят внимание на сватбената фотокнига, на принтовете, на сватбените кутии. Това ще бъде полезна за Вас информация. Като цяло разглеждайки сайта усещайте цветовете, шрифтовете, подредбата, атмосферата и така разберете за светоусещането на фотографа. Сайтът е визитната картичка и малкия свят на човек.

Нека преминем и към фейсбук страниците на фотографите. Фейсбук е сайт по своето естество, на който може да разберете изключително много за общата култура на даден фотограф – как пише, как се изказва, какво казва, как се показва. Емоционалната интелигентност движи всичко, което се случва във Фейсбук. Вижте профилната снимка и корицата на страницата, харесват ли Ви, говорят ли Ви? Задължително вижте каква е активността в страницата – дали последните публикации не са от преди месеци, защото тогава може и да не са актуални. Фейсбук е сайт, в който всичко се случва много бързо. Това означава, че и Вие за много кратко време може да научите много за даден фотограф – по краткото описание в страницата, по последните публикации, по видеата, чрез по-старите публикации да проследите дадено развитие. Много често в социалната мрежа се качват така наречените “бекстейдж” кадри, които също говорят много за фотографа. Интересно нещо, което може да направите е насрещна проверка между сайта и фейсбук страницата за истинност и правдоподобност на нещата. Обикновенно във фейсбук фотографите качват любимите си снимки – така ще разберете много за вкуса на фотографа. Освен това може да разгледате и личния профил на фотографа ако успеете да го намерите – тук също може да си направите някои изводи. Но в крайна сметка фейсбук не е само снимки, голяма част от съдържанието е и текст, от който могат да се направят доста заключения. Социалната мрежа естествено си има и своите подводни камъни. Понякога там информацията е изкривена, манипулативна и често е излишна.

Друга социална мрежа, в която можете да разгледате работата на Вашите кандидат сватбени фотографи е инстаграм. Това е мястото, в което по най-бързия начин може да разгледате най-добрите снимки на фотографа. В инстаграм няма новини, няма текст, няма словоизлеяния…има само снимки. Леко е напудрено, защото снимките са сбор от различни сватби, но все пак е бърз и ефективен начин да преминете през творчеството и развитието на фотографа и да усетите цялостното послание и идея. Ние препоръчваме инстаграм, като сайт посветен на фотографията.

Препоръките е друг много ефикасен начин за детайлно проучване. Те могат да бъдат препоръки от приятели, от друг фотограф, от бивши клиенти, от сватбена агенция, от онлайн форуми… Да ти споделят минал опит е много ценно. Милите и добри думи от човек към човек са твърд показател за работата на даден сватбен фотограф. При събирането на препоръки е много важно те да бъдат повече на брой, за да бъдат издържани и миродавни. Опитайте се да съберете препоръки от различни източници. Може да се свържете с бивши клиенти на сватбения фотограф и да ги поразпитате. Това е един много ефективен начин. Разпитайте из фотографската гилдия за Вашия човек. Може да потърсите мнение и във Вашия приятелски кръг, но внимавайте и преценявайте препоръките. Онлайн форумите са пълни с мнения и може да съберете впечетления, но внимавайте за фалшиви профили. Не на последно място е препоръката от сватбена агенция, която има обективен поглед върху сватбената фотография и може да Ви насочи в правилна посока. Все пак това, че сватбен фотограф се е харесал на някой в никакъв случай не означава, че ще се хареса и на Вас.

Стъпка 5. Осъществете срещи с избраните фотографи.

Вече направихте детайлното проучване на Вашите фотографи и имате офертите им. Възможно е още тук някой от кандидатите да е отпаднал. Време е да преминете към последващи решителни стъпки, а именно да осъществите срещи с Вашите кандидати. Изключително важно е да бъдете напълно подготвени за тях. Срещите според възможностите могат да бъдат на място в офиса на фотографа, кафене/заведение, видеовръзка или по телефона. Естествено има и отделни случаи, в които сте толкова убедени и сте харесали Вашия фотограф, че запазвате датата и без среща.

Говорихме относно това да бъдете подготвени за тази среща. Първото, което трябва да направите е да създадете списък с конкретни въпроси, които искате да зададете и да помислите за фините умения, които искате да притежава Вашия фотограф. Тук доброто разбиране на различните стилове сватбена фотография ще Ви помогне за един по-добър разговор.

Така, стигнахме до самата среща. Първото, което забелязвате е езика на тялото. Това е нещо много важно. Това е човекът, който ще бъде с Вас през целия най-важен за Вас ден. Преценете сами, доверете се на интуицията си. Изизсквайте от фотографа да поговори за собствения си стил фотография, за опита си, да поговори за това как обработва снимките си, дали изобщо прави обработка. Дали всички снимки, които ще получите ще бъдат обработени по същия начин както снимките, които фотографът използва за реклама. Задайте въпроси по офертата ако имате такива. Наблюдавайте дали е открит, откровен и задълбочен в това, което говори. Като цяло усетете дали има химия по между Ви. Разпитайте го как преминава един негов работен ден. Дали ще прави повече откраднати кадри или ще се опита да режисира повече гостите. Използва ли светкавици или не? Как планира да взаимодейства с гостите. Ако фотографът е твърде активен трябва да сте сигурни, че това не би предизвикало раздразнение или разсейване. Не забравяйте да попитате как възнамерява да бъде облечен в деня и бъдете ясни в изискванията си. Срещата е мястото, на което Вашия бъдещ фотограф трябва да Ви покаже примери от разпечатани снимки, сватбена фотокнига и други допълнителни услуги. Разберете как ще получите Вашите снимки, колко време ще чакате и в каква резолюция ще бъдат. Убедете се, че човекът, с който разговаряте е човекът, който ще снима сватбата Ви. Има студия, които работят с различни екипи. Ако това ще е друг човек, изисквайте да се срещнете с него. Проучете колко опит има дадения фотограф. Колко и какъв вид сватби е заснел. Разберете дали е фотограф или специализиран сватбен фотограф. Специалист, чиито стил и опит е тясно свързан с това, което искате от Вашите сватбени снимки е идеалният сценарий.

Стъпка 6. Направете проверка след срещите.

Вече преминаха срещите. На коя от тях се развълнувахте? Събрали сте много впечатления – положителни и отрицателни. Сега е момента да направите повторна проверка по веригата досега. Вижте дали откривате несъответствия в това, което чухте и видяхте на самата среща и представянето на фотографа по принцип. Ако има такива разминавания то може би Вашият фотограф не е бил докрай искрен в своето представяне. Припомнете каналите, по които черпихте информация за фотографа и вижте дали съответстват на казаното по време на срещата. Дали образа, който сте си били създали за човека преди срещата е същия и след нея. Разберете дали сте получили адекватни отговори на въпросите, които сте задали и в крайна сметка дали фотографът се е разкрил пред вас такъв какъвто е. Усетихте ли в някоя от срещите философия на нещата? Хубаво е да си оставите малко време отдих от сватбена фотография за да може умът Ви да се опресни. Тук интуицията Ви ще играе голяма роля. Така ще достигнете до последната заключитела стъпка.

Стъпка 7. Направете своя избор.

Вие сте на финала. Обсъдете с партньора си силните и слабите страни на фотографите, с които сте се срещнали. Цената без съмнение ще бъде фактор за решението Ви, но се опитайте да помислите по-внимателно и за стойността на сватбените Ви снимки. Ще Ви бъде трудно да ги оцените количествено, тъй като те са отражение на най-големия ден в живота Ви, към който ще искате да се връщате отново и отново. Не бързайте с решението и се опитайте да прецените всички различни фактори. Помислете дали харесвате фотографа, който избирате. Ако не го харесвате по каквато и да е причина това може да създаде отрицателна динамика или атмосфера в големия ден. Запитайте се – имате ли доверие на този човек , че ще се справи с целия натиск и стрес на сватбения ден и ще получите ли в края очакваните снимки? Чувствате ли се удобно около него и ще могат ли Вашите приятели и семейство да се отпуснат и забавляват? Осъществете диалог с партньора си и вземете най-доброто решение. Изминахте път не само към един избор, а и път към опознаване на самите Вас. Поздравления – сега вече със сигурност Вие ще имате снимките, които наистина искате да имате!

 Надяваме се, че сме Ви помогнали в това да успеете да вземете най-рационалното решение, защото това е добре както за Вас, така и за Вашия сватбен фотограф и неговата работа. Запомнете, че Вие не сте съвършени, и Вашия сватбен фотограф също не е съвършен. Връзката клиент – фотограф е лична, така, че разберете сами за себе си как е най-добре да бъдете несъвършени заедно.

Публикация и снимки: Борислава Иванова и Радостин Иванов