Здравейте на всички бъдещи млади семейства. Ние сме вече едно малко по-старо семейство 🙂 , което по така стеклите се щастливи обстоятелства се занимава със сватбена фотография. 🙂 Отдавна искахме да направим подобна статия в нашия блог, която да послужи като ориентир за Вас. Като ориентир най-вече към изясняване, прозрачност и проявяване на нас като сватбени фотографи.  Пожелаваме Ви едно приятно четене 🙂

1. Ние сме Двама фотографа.

Две е винаги повече от едно. А какво по-хубаво от това, двама фотографи да отразят този толкова важен за Вас ден? Двете гледни точки, два пъти повече ценни моменти, улавяне на характерните за сватбата моменти. Безценна възможност единият от нас да бъде при булката и подготовката й, а другият – при младоженеца. Ние не сме асистенти един на друг. Всеки от нас има собствен и разпознаваем специфичен стил. Сватбената история придобива завършеност и цялост, защото е отразена от два различни фотографски погледа. Например, когато булката поставя своя подпис, единият от нас отразява този момент, а другият улавя безценни погледи и реакции на гостите, родителите, младоженеца… В определени моменти разпределяме товара помежду си, за да можем да бъдем свежи до последния момент, който отразяваме. Двама фотографи означава двойно повече фотографска техника, с която е отразено събитието, което води до различни перспективи, ъгли, композиции, усещания… Вероятността да бъдат изтървани най-важните моменти от Вашата сватба е сведена до минимум. Сватбената Ви история от снимки се изпълва с ексклузивни кадри, характерни единствено за Вашия сватбен ден.

2. Самоук фотограф.

Какво е професионалистът, черпил знания от разнородни и разнообразни източници? Това е човек без конкретен учител или ментор, образувал знанията си за фотографията сам, по собствен уникален път. Не робувал на определени школи или лобита. Необременен от чужди виждания. Без страх да експериментира, без граници в техническата и художествената си работа. Човек учещ се през целия си жизнен път. Единствената ни граница е нашето въображение. Стараем се да не подтискаме индивидуалността си, изградена през годините. Способни сме както да спазваме “правилата”, така и да ги нарушаваме, и го правим с удоволствие в името на изкуството “Фотография”. Иска ни се тук да цитираме един любим наш цитат на Уилям Блейк – “Ако дверите на възприятието се прочистят, всичко ще ни се яви каквото е – безкрайно”.

3. Ние сме семейство.

Едно семейство, един бюджет! Това ни дава възможността да Ви оферираме работата на двама фотографа на цена, конкурентна на пазара. Освен това като семейство хармонията и балансът между нас се усеща както по време на предварителната ни среща с Вас, също и през самия сватбен ден, така и при подбора и обработването на Вашите снимки. Вече преживяли сватбения ден и знаейки какво е да си в ролята на булка и младоженец не ни е трудно да се поставим на Вашето място и да извървим пътя заедно.

4. Нашия дългогодишен опит в работата с клиенти.

За нас е изключително важно да познаваме добре клиентите си. И двамата имаме повече от 15 годишен опит в работата и отношенията с клиенти. Това ни помага да предугаждаме и разбираме нуждите на нашите бъдещи семейства. Знаем как да ги обгрижим, предразположим и консултираме. Ние сме съобразителни и чувствителни в отношенията ни с Вас още от първата ни опознавателна среща, че чак до моментът на предаване на сватбения пакет. С нас ще се чувствате в сигурни ръце.

5. Вдъхновиение от старите филми и музика.

За нас старите филми и музика са като виното – с годините стават все по-добри. В свободното си време гледаме старо европейско кино на режисьори като Бергман и Фелини и класици като Кубрик. Слушаме класически музикални хитове най-вече рок, блус, джас, поп музика – Дорс, Куин, Боб Дилън и т.н…всичко това създава в нас една по-различна естетика, изгражда вкуса ни. Гледаме да спазваме хигиена, когато става въпрос за вдъхновение, така че прецизно подбираме източниците си. В нашето отразяване на Вашата сватба Вие ще усетите отенъци и нюанси на всичко, което сме прочели, изгледали и изслушали, защото както е казал известния фотограф Ансел Адамс – “Не правим снимката просто с фотоапарата, влагаме в нея и книгите, които сме чели, филмите, които сме гледали, музиката, която сме слушали, хората, които сме обичали.”

6. Как ние разбираме сватбената художествена фотосесия.

Обожаваме тези моменти, в които под нашата режисура сватбената двойка показва любовта си, показва привързаността си, показва истинската красота на отношенията си. Тук ние се стараем да режисираме, насочваме двойката, но в никакъв случай не прекрачваме границите. Това е, както, когато се приближаваш към две птици, но от прекалено резките, тромави и натрапчиви движения ти ги гониш, така е и с фотографа и отношенията с двойката.

Ние превръщаме Вашата сватбена художествена фотосесия в събитие. Приемаме тази сесия за Вашия момент слава. Момента, в който се създават тези красиви, величествени портрети. Момента, в който се създават снимките, които трябва да са способни да красят стените на Вашия дом. Обoжаваме така наречените “environmental portrait” – това са кадри, в които двойката е в средата на нещо красиво, на нещо грандиозно, поставени в контекст на красив пейзаж, изоставен строеж, плаж, гора, хълм, стена. В тези кадри се усеща диалогът между човек и природа – има идея, има сценарий. Синхрон между личност и природа.

Идеята е да успеем да изкараме от влюбените точно тези искрени лични моменти, които се проявяват, когато двама влюбени са насаме. Наричаме го репортажа в художествената фотосесия. Има едни моменти между моментите, между позиранията, в които човек е себе си, човек е истински красив и импулсивен…това е ценно за нас.

По време на художествената фотосесия няма да Ви караме да правите неща, които са нетипични за влюбена двойка. По-скоро ще се опитаме да изкараме жестове, които са типични за Вас и за Вашия стереотип и за стереотипа на двама влюбени човека. Естетиката на първо и единствено място.

7. Дискретен и ненатрапчив стил на работа.

Опитваме се в гените на бизнеса, който създаваме да внедрим дискретния, ненатрапчив, лек привкус на работа. Не говорим само за стилът ни на снимане, но и за отношенията ни с клиенти, бъдещи клиенти, колеги и приятели. В характерите ни е заложено точно това. По време на среща с наши клиенти не сме настойчиви и налагащи се. Изпълваме срещата със съвети, препоръки и уточнения, но никога по налагащ и твърд начин. По време на снимки (при репортажно заснемане на събитие) сме дискретни, невидими, внимателни. С нас ще Ви бъде лесно да сте естествени и да създавате своите истински моменти. По-сериозно се намесваме във Вашата сватбена художествена сесия, естествено без да преминаваме тънката граница.

8. Влюбени в документалистиката. Репортаж.

Често се вдъхновяваме от старото европейско кино. Обикновено филмите от този жанр са заснети в документално художествен стил. Този вид фотографско заснемане е характерен с истинските си и неподправени кадри. Обикновено професионалист, снимащ по този начин създава спомени, които трудно избледняват. Ние като фотографи обожаваме тези видове кино и фотография. Стараем се да се усъвършенстваме в това направление и се надяваме това да се вижда в нашите снимки. Документалистиката като стил уважава събитието – в случая сватба. Тя, сватбата, остава безпристрастно и истински отразена, с поглед в бъдещето. Крайната цел е в бъдеще, когато Вие, Вашите деца, роднини или приятели разглеждате снимките да се създаде набор от кадри, които действително да Ви връщат към този ден, да Ви карат да си спомните как сте се чувствали и какво сте преживели. Снимките да бъдат един художествен естетически издържан спомен. Документалистиката прилагаме в отразяването на сватбения ден, докато в сватбената художествена фотосесия си позволяваме да режисираме.

9. Честна фотография.

Изразът „Честна фотография“ за нас се превърна в мото, нещо като девиз. За нас тя се проявява от една страна в снимането, където бягаме от фалшивите пози, фалшивите усмивки и компрометираните моменти. Така кадрите се получават истински ценни и с по-дълъг живот. В малко от снимките, които ще получите ще сте с поглед в обектива. От друга страна прилагаме честната фотография и в обработката на снимките. Това означава запазване на светлинната атмосфера, запазване на всички елементи, участващи в кадъра, минимално изрязване на снимките. По този начин, докато снимаме се самодисциплинираме, за да изкараме най-доброто от ситуацията още по време на снимките. Така, когато видите наша снимка понякога впечатляваща, друг път не толкова, можете да бъдете сигурни, че всичко в нея е истинско, че светлината е била такава, емоцията е била такава, чашата си е била там или човекът в дъното си е бил там…. По този начин кадрите са ексклузивни и характерни само за Вашия сватбен ден. По време на Вашата сватбена художествена сесия използваме похват, който сами нарекохме “Репортажът в художествената фотосесия”. Това е маниер на снимане, който отразява моментите между отделните позирания, който толерира неподправените Ви емоции и истинските Ви усмивки. Превръщаме Вашата художествена сесия в истинско събитие на Вашите чувства.

10. Разказване на история.

За нас хронологията на снимките е изключително важен аспект в отразяванено на Вашия сватбен ден. Историята, която разказваме има съдържание, пълнота и последователност. Стараем се да бъдем всеобхватни, за да можем да отразим най-обективно и безпристрастно Вашия ден. Всички гости, всички гледни точки, всички локации и всичко случващо се е важно. Не следваме максимата, че ако снимаш само булката и младоженеца през целия ден си свършил работата си. Булката и младоженеца са част от цялата история на деня. Има едни скрити моменти, тънки моменти, които доразказват историята, правят я пълна и запомняща се. Естествено можем да си позволим този начин на разказване на една пълна и всеобхватна история и заради това, че сме двама. Като фотография излязла от малък бутик, направена от едно семейство за друго. 🙂

11. Fujifilm.

Да снимаш с Фуджи е магия… В последните години тази компания направи революция в безогледалната фотография. Много фотографи използват продуктите на Фуджифилм в своята работа, особенно извън България. Радваме се, че ние сме едни от първите и малкото в България използващи Фуджи в заснемането на сватби и събития. Предимството да отразяваш сватби с камери и обективи на Фуджи е дискретността, естетиката, запазването на атмосферата, лекотата, непринудеността, този streetview на кадрите. Fujifilm е компания имаща дълги години традиции и в цветопредаването. Вие ще получите филмови, наситени, пастелни, естествени цветни снимки. Характеристиките на обективите ни позволяват запазване на истинските атмосфера и емоция, помага ни да снимаме без светкавици в 99% от времето. Липсата на огледало в камерите на Фуджи ги прави компактни. Това ни позволява да сме на Вашата сватба с общо пет апарата и поне шест обектива без да усещаме никаква тежест или неудобство. Това пък води до повече разнообразни и интересни кадри. Освен това компактността и безшумната работа на апаратите ни позволяват да се приближим възможно най-близко до събитията без да ги компрометираме и да заснемем от първо лице и по най-драматичния начин случващото се в дадената ситуация. Но най-важното в крайна сметка е това, че ние сме намерили най-оптималната фотографска система за нас и нашия стил и това ни носи едно спокойствие, една лекота, един комфорт в нашата работа. Обожаваме как изглеждат нашите апарати и как се държат в определените ситуации. За Фуджи и прословутата FujiLove култура и попкултура можем да пишем много. Ако искате да научите повече, може да изгледате нашите live презентации във Фотоскул Варна на тема “Заснемане на сватби с безогледален апарат”. Ето и една статия в нашия блог свързана с темата: #FUJILOVE или защо избрахме Фуджи.

12. Сватбеният пакет, който получавате.

За нас фотографията трябва да се гледа на хартия, за това и в пакетите, които Ви предоставяме има разнообразни разпечатки. Като големи фенове на документалната черно-бяла фотография Ви предоставяме и разнообразен набор от черно-бели кадри. Не на последно място и черешката на тортата – сватбената фотокнига изработена по индивидуален проект за Вас (включена във Вариант 2 от нашата оферта). Нас ни е грижа за крайния продукт и обръщаме особено внимание на дребните детайли. Пакетът, който ще получите е ръчно изработен и естетически издържан. Дигиталните снимки са само част от това, което ще получите. Понеже сме малко “олдфешън” 🙂 стараем се по възможност Вашият сватбен пакет да Ви го предадем лично в нашия офис.

13. Само художествено обработени и разнообразни снимки.

Всички снимки, които получавате са художествено обработени, без изключение! Те са обработени по същия начин както тези в сайта и за реклама. Компромиси в обработката на кадрите, които ще Ви дадем не правим. При обработката се стараем да предадем на снимките един по-филмов, по-пастелен, по-документален вид. Един от най-важните аспекти при подбора на кадри е те да бъдат разнообразни. Еднакви или повтарящи се кадри не предаваме. За това ни помага и фактът, че сме двама снимащи с две различни гледни точки… а и кой иска да гледа еднакви снимки! 🙂

14. Предварителните срещи.

Без значение за какво събитие ни наемате, за нас предварителната среща е много препоръчителна. По време на тази среща започва да се изгражда връзката между нас и Вас. Тази връзка в последствие ще спомогне за отличния краен резултат. При нас срещите обикновено не са кратки 🙂 Удоволствието е взаимно. Стараем се да сме от полза на нашите бъдещи клиенти като ги консултираме във всеки един аспект, за който те питат. Говорим си за плана на сватбения ден, за естеството и локацията на художествената сватбена сесия, за стилът на сватбата, за Вашите индивидуални виждания за Вашия най-важен ден, опитваме се да усетим Вашите вкусове и Вашите предпочитания. При желание от Ваша страна Ви препоръчваме и наши колеги в различните сфери от организирането на един сватбен ден. Най-важното, което се опитваме обаче е да “стопим леда”. 🙂 Опитваме се да се разкрием пред Вас такива каквито сме. Предварителната среща е основата и ядрото на всеки фотографски проект. Тя е началото на едно дълго и красиво пътуване 🙂

15. Фирма, фотограф на пълен работен ден, данъци.

Имаме регистрирана фирма – Иванови Фотография ООД – в нея ние се осигуряваме и плащаме данъци към страната ни. Ние сме фотографи на пълен работен ден. За всяка извършена от нас услуга получавате фактура или касов бон. Бидейки на пълен работен ден, това означава, че ние се раздаваме на 100% за професията Фотограф. Инвестираме много време в учене, четене и развиване в тази насока. Фотографията за нас не е резервен вариант или допълнителен доход за уикенда. Тя е нашата професия и страст.

16. Офис за Сватбена Фотография Иванови.

Офис за Сватбена Фотография Иванови се намира в село Здравец, обл. Варна, на 15 минути път с кола от Варненската катедрала. Място за приятни срещи с клиенти, приятели и колеги, идеи, вдъхновение, хубаво кафе и още нещо. Построихме си къща, построихме си офис и през 2020 осъществихме отдавна чакана мечта – да заживеем на село. Ето сега това е факт – цялото семейство Иванови – две деца, куче и рибка сме тук в село Здравец. Едно прекрасно място изпълнено с тишина, спокойствие, красива зеленина и песни на птички. Тук в тази обстановка решихме да създаваме и творим нашата фотография в собствения ни Офис за Сватбена Фотография Иванови. Това е Нашето място. Това е мястото, където се раждат и развиват нашите идеи. Тук се срещаме с нашите бъдещи и настоящи клиенти. Тук можете да се запознаете с нас и нашата работа. Хубаво е човек да има своето място, където да се отпусне и да работи с хъс и удоволствие. В нашето ателие обработваме Вашите снимки, тук се учим и развиваме…. Ще се радваме да се срещнем тук и поговорим за Вашия специален ден.

17. Удоволствието, което изпитваме, когато ходим на сватби. Обичаме да пътуваме.

Сватбата е едно красиво зареждащо преживяване, това го знае всеки, който е бил участник на такова събитие, без значение дали като гост или фотограф 🙂 . Още от сутринта започват и нашите вълнения. Притеснението спира в момента, в който започнеш да снимаш. Целият ден преминава като на лента и ние живеем още няколко дена с Вашия ден…коментираме си, смеем се и сме заредени с един куп положителна енергия. 🙂

Руди обича да кара, Боби обича да се вози…какво по-хубаво от това. В повечето сватби има пътувания някой далечни, някой не толкова, за нас ще бъде удоволствие. Няма значение къде ще бъде сватбата Ви – ние сме на Ваше разположение. Вашата сватба за нас е едно приключение, предизвикателство, още една приятна тема за разговор, а не просто задължение.

Публикация и снимки: Борислава Иванова и Радостин Иванов