Здравейте! Ние сме Борислава и Радостин, семейство Иванови.

Двама фотографи винаги заедно, пленени от документалния стил във фотографията, пленени от истинските автентични моменти, пленени от малките, но значими жестове, пленени от разказването на всеобхватни истории.

…ето и малко повече за нас.

Здравейте! Аз съм Борислава. Израстнала съм в моя роден град Варна. По професия съм икономист като доста години работих като мениджър в различни компании. За първи път застанах пред обектива на професионален фотограф през 1999 г и от тогава започна страстта ми към фотографията. Сега, години по-късно, съм от другата страна на апарата като самоук фотограф на пълен работен ден. Първата си сватба заснех през 2014 година. Запален фен съм на романите на Агата Кристи, кулинарното изкуство и на дизайна, както в дрехите, така и в интериора. Обожавам градината си, градинарството и природата в нейния най-натурален вид. Запленена съм от минали епохи и времена и черпя вдъхновение от ретро, винтидж и класическите течения. Обичам филмите на Одри Хепбърн и нейния неповторим стил. Моята слабост е художественото заснемане на сватбени и семейни истории, както и на художествени фотосесии изпълнени с любов и красива светлина.

10333420_10208773905014803_4057300580843749873_o

Здравейте! Аз съм Радостин.  Роден съм в град Разград и от 2003 година живея в град Варна. По професия съм икономист и дълги години работих, като маркетинг специалист. Визуалните изкуства и в частност старото европейско кино винаги са били моята страст. Вдъхновение съм черпил от филмите на Бергман, Хичкок и Кубрик…от песните на Дорс и Джим Морисън, от стиховете на Боб Дилън. Всичко това прерастна в страст към друго визуално изкуство – фотографията, черпеща вдъхновение от класическите улични фотографи като Егълстън, Алекс Уеб, Бресон, Тод Хидо и други. Обичам двора, градината, идеята за природосъобразен начин на живот и пермакултурата като наука с нейните принципи и дизайни. Разпалените и интересни разговори ме държат жив… както е казано: „Два часа с интересен човек са, като една прочетена книга.“ От 2014 година снимам професионално по напълно самоук начин. Обичам да снимам истории и художествени фотосесии като преплитам уличния стил с художествен елемент.

Здравейте! Ние сме семейство Иванови – Радостин, Борислава, Даниел и Стелан

Живеем в едно красиво селце на 15 километра от град Варна – село Здравец. Семейството ни се състои от петима равноправни –  татко Радостин, мама Борислава, голям батко Даниел, най-малкият член на семейството Стелан и йоркширският териер Шарки. В свободното си време обичаме да гледаме филми, да прекарваме време в градината, да разговаряме горещо и да си похапваме от вкусните храни, които е приготвила мама Боби. Междудругото мама Боби и татко Руди се запознават, докато са студенти в икономическия университет в град Варна. Не след дълго е тяхната сватба, а снимката по-долу е от следсватбената им фотосесия години след сватбата с оригиналните рокля и костюм.

14086318_10210471182605682_7443508389822054136_o

Ето и малко повече за нашия стил във фотографското заснемане на сватба:

Документално – художествено отразяване на Вашата сватба – „Честна фотография“

14138129_1739415359633689_523569744371462826_o
Зад кадър по време на сватба

В повечето случаи се класифицираме като документално – репортажни сватбени фотографи. Говорим относно стила на заснемане на един сватбен ден, а не за заснемане на сватбена фотосесия (по-долу обясняваме и за сватбената художествена фотосесия).Това е стил, за който може би не сте чували досега, но целта ни тук е да Ви обясним какво представлява той. Ако обаче сте чували за този стил, това ще бъде един вид поглед отвътре за това как ние разбираме сватбената фотография. Ключовите точки са:
-без позиране;
-без фалшиви усмивки;
-честна фотография;
Рядко казваме на хората да позират. Рядко казваме на някой – премести се оттук до тук или сега погледни в обектива. Цялата идея на този фотографски стил е сватбеният ден да се запази такъв какъвто е – без намеса.
Това води до колекция от безценни снимки, които наистина Ви връщат към Вашия сватбен ден, когато ги разглеждате. Така Вие можете моментално да усетите емоцията на кадъра и да усетите тази сватбена тръпка отново. Всичко това също означава, че Вие и Вашите гости може да се фокусирате върху фантастичния ден без да се налага едно непрестанно спиране за снимки, което отнема от насладата на момента.

Документалната фотография е непрестанно гледане и слушане, изчакване за плавно непринудено създаване на момента и неговото запечатване с камерата. Ако видя група от хора обединени от разговор пълен с шеги изчакваме момента на смеха и го заснемаме…или момента, в който всички виждат булката за първи път или момента, в който израженията се променят в зависимост от музикалния фон…и т.н. Всичко е време…
Комбинираме тези снимки с тези, които показват как изглежда Вашият сватбен ден и какво той предствлява през погледа на гостите Ви – масите, ъглите, стаите, украсата, обзавеждането, мястото, цветовете и т.н.
Цялата идея е да се създаде колекция от снимки, които разказват историята на Вашия ден, истинската емоция, смях, забава и радост. Така след години, когато спомените избледнеят, чрез фотографиите ще усетите какво сте чувствали на този специален ден.

Вярваме, че в сватбената фотография съществува един цял раздел по вид снимки наречен ексклузивен. Това са кадри, които са гръбнака на фотоотразяването на един сватбен ден. Има едни такива моменти и отрязъци, които са характерни само и единствено за дадената сватба. Характера на тези моменти зависи от много компоненти и комбинацията между тях – местоположението, цветовете, времето, настроението, стилът, енергията, хората и т.н. Когато човек се вглежда в такъв вид кадри, то той е наясно, че това, което гледа е нетипично за един общо приет сватбен ден. Тук е и иронията на нещата – няма такова нещо, като типичен сватбен ден. Всеки един сватбен ден е нетипичен в определени моменти и времеви отрязъци и затова една от задачите на фотографа според нас е да усети тези моменти и да ги запечата по определен начин.

Вярваме, че наличието или липсата на точно тези кадри правят разликите между различните фотографи, точно тези кадри характеризират фотографа. Как можем да разпознаем тези кадри – много често те отразяват времето между важните събития, много често те са поглед отдолу или поглед отгоре, много често те показват човекът такъв какъвто е, много често те разголват момента, много често те са изкривена перспектива, много често тези кадри са сурови и истински, без визуални ефекти. В една колекция от сватбени фотографии трябва да присъстват и такъв тип снимки – така се получава документалното отразяване. Какво в крайна сметка правим, когато организираме нашия сватбен ден пряко или непряко – да го направим по наше подобие и по наш вкус…там в малките, дребни моменти…

„Когато питиетата се изпият, когато украсата се прибере, когато музиката се изсвири, когато дрехите се приберат в гардероба, когато смехът заглъхне…остават само снимките…“

Кадри от гостуването ни като гост – лектори в BECA Before Creating Academy, модул сватбена фотография. София, април 2021:

Кадри от презентацията ни за „Честна фотография“, част от седмицата на FujiX във Фотопавилион София, октомври 2016:

Няколко снимки от live уебинара ни на тема „Сватбена фотография с безогледален апарат“, на който бяхме поканени от Фотоскул Варна, март 2017:

Тук може да изгледате гостуването ни в сватбения ютуб подкаст на Тепе Студио през пролетта на 2023 година:

Сватбената художествена фотосесия

Това е един много важен момент в сватбения ден на младоженците. Обожаваме тези моменти, в които под нашата деликатна режисура сватбената двойка показва любовта си, показва привързаността си, показва истинската красота на отношенията си. Тук ние се стараем да режисираме, насочваме двойката, но в никакъв случай не прекрачваме границите. Това е, както, когато се приближаваш към две птици, но от прекалено резките, тромави и натрапчиви движения ти ги прогонваш, така е и с фотографа и отношенията с двойката.

Идеята е да успеем да изкараме от влюбените точно тези искрени лични моменти, които се проявяват, когато двама влюбени са насаме. Наричаме го репортажа в художествената фотосесия. Има едни моменти между моментите, между позиранията, в които човек е себе си, човек е истински красив и импулсивен…това е ценно за нас.

Има и един друг вид кадри, които търсим – това са така наречените environmental portrait – това са кадри, в които двойката е в средата на нещо красиво, на нещо грандиозно, поставени в контекст на красив пейзаж, изоставен строеж, плаж, гора, хълм, стена. В тези кадри се усеща диалогът между човек и природа – има идея, има сценарий. Синхрон между личност и природа.

По време на художествената фотосесия няма да Ви караме да правите неща, които са нетипични за влюбена двойка. По-скоро ще се опитаме да изкараме жестове, които са типични за Вас и за Вашия стереотип и за стереотипа на двама влюбени човека. Естетиката на първо и единствено място.

За сватбената художествена фотосесия има два много важни аспекта. Първият е светлината – препоръчително е фотосесията да се осъществява около 1-2 часа преди залез или 1-2 часа след изгрев. В тези времеви диапазони светлината е най-добра. Това е така наречения „златен час“. За оптимално качество на снимките това е условие. Вторият е двойката да бъде максимално отпочинала, в тонус и настроение и с достатъчно време (поне 30 минути) за фотосесия. Така, че е много важно така да се организира сватбения ден, че когато настъпи моментът за художествената фотосесия младоженците да бъдат свежи, готови на 100% и с нужното време за една качествена, релаксираща и пълноценна художествена фотосесия. В случай, че е трудно да се изпълнят горните две условия, може да се направи следсватбена художествена фотосесия в отделен ден, което е едно добро, полезно и практично решение.

Една статия в нашия блог, която би била полезна за Вас: 17 причини защо да бъдем Вашият сватбен фотограф

FUJIFILM X SYSTEM или просто FUJILOVE…

Снимаме изцяло и само с безогледалната система на Fuji – X-series, която ни осигурява дискретност, бързина, светлосилни твърди обективи напълно използваеми на най-отворена бленда, снимане на високо ISO без никакви притеснения, снимане без нуждата от светкавици за запазване на атмосферата, прекрасните цветове на Фуджи, които са се доказали през годините…и най-вече тя ни осигурява удоволствие от фотографията. Решихме да се доверим на системата и да заснемем първата в България заснета от двама фотографи изцяло и само с Fuji X-series сватба. От тогава не искаме и да си помисляме за нещо друго…

Една статия в нашия блог свързана с темата: #FUJILOVE или защо избрахме Фуджи

13220496_10208288505721701_5750425395549304945_o

Оборудването, което използваме

Fuji XT 3 – 2 бр.

Fuji XT 2 – 2 бр.

16 mm 1.4, 23 mm 1.4 (2 бр.), 35 mm 1.4, 56 mm 1.2


Мили думи…

„Снимките наистина са страхотни, вълшебни моменти сте уловили! Някои са толкова живи, че мога да си спомня точно какво човекът на снимката е казал или направил.  Мисля, че и фотосесията на тенис корта много добре се е получила! А за другата съм нямала никакви съмнения.  Невероятни сте, всяка снимка подбрана в историята разказва толкова много емоция, благодаря ви и аз най-сърдечно!!!“ Милена и Радослав, Сватбата на Милена и Радослав

„Боби, вие сте уникални професионалисти. Направихте ни ужасно щастливи  Много ми харесва как снимате. Благодарим ви от цялото си сърце. Направо ме заразихте с вашия начин на работа и с това какви хора сте.“ Радина, Сватбата на Радина и Димитър 

„Скъпо наше семейство, невероятни сте! Снимките са станали прекрасни! 😊 Работата с вас беше едно удоволствие, а крайният резултат от нея е просто вълшебен! Благодарим за отношението и професионализма! Препоръчваме ви горещо на всеки!!! 😘 Наистина ви чувствахме като неразривна част от нашия ден. Определено се усеща и от самите снимки… и хората, и мястото, и изживяванията са уловени невероятно! Благодарение на вас ще се връщаме по-лесно с усмивка към този любим наш ден за години напред.“ Илиана и Веселин, Сватбата на Илиана и Веселин

„Прекрасни хора – Иванови, аз съм официално влюбена във вас (Миши, ще ме извиняваш, ама не си единствен..)! Всички снимки са страхотни и мнооого ми харесват!!!  Надявам се отново да имаме възможност да прекараме време заедно, а и дето се вика – не сме правили все още църковен, така че… Когато го измислим, вие ще сте хората! П. С.: Сега как да си избера снимки за албума като всички ми харесват…Точно както си ги представях! Чудесни са!“ Жасмина, Сватбата на Жасмина и Георги

„Мили хора, невероятни сте! Не съм се съмнявала и за секунда, чаках си ги с нетърпение, но направо настръхнах! Само искам да ви кажа, че почти нямам познат, който да е видял работата ви, да не се е възхитил и да не ме е питал кои сте. Повечето казват, че не са виждали никога толкова хубави сватбени снимки. Гледам и не мога да повярвам колко са яки.“ Виктория и Михаел, Сватбата на Виктория и Михаел

„Уникални са!!!!!!!! Направо нямам думи, много са якииииии!!!!! Взехме си снимките днес! Страхотно е всичко! Така на хартия изглеждат дори още по-истински, много ни харесват, направо нямаме думи! Всичко е толкова изпипано и толкова сте си играли за подбора! Опаковката също ми е фаворит 1f600.png Просто целия комплект е уникален, с толкова вкус и желание си личи, че правите всичко. Не знам дали някой друг предлага такава услуга като вашата 1f617.png.“ София, Сватбата на София и Ивайло

„Уникални са! От първия път, в който се запознахме знаех, че вие сте нашите хора и определено не съм сгрешила. Нямам думи. Само мога да кажа, че все едно пак бях там 1f642.png. Радо също е много впечатлен. Даже много се хареса. Абе просто сте уникални, различни и много свежи 1f642.png.“ Моника, Сватбата на Моника и Радослав

“Hi, thank you both so much for the photos! They are incredible. Aleks and I are so happy with the results! You are a great team and know exactly what you are doing. Your hard work is extremely appreciated.“ Джорджия, Сватбата на Джорджия и Александър

Снимките са страшни, смеем се с приятелите ми на разни моментни хващания, много добри! Страхотен микс между стрийт, документална и портретна. Благодарим ви Иванови! Има страшни попадения.” Александър, Сватбата на Джорджия и Александър

“Не мога да им се нарадвам на снимките 1f642.png Прекрасни са! Много благодаря 1f642.png Снимките са толкова хубави, че трябва да се споделят и показват 1f642.png 1f642.png Много сте добри! Личи си с колко много любов и плам работите, толкова красиви детайли и емоции сте уловили, че отново се връщам към този приказен ден 1f642.png. Вие сте истински художници и имате невероятен усет към красивото, без преструвка, без гласене… прекрасни сте! Запазете този плам и вдъхновение!!!” Виктория, Сватбата на Виктория и Дилян

“Възхитителни са! Много ви благодаря, така красиво са хванати толкова уникални моменти! Правите ни много щастливи! Историята е вълшебна! Наистина всички снимки са много стойностни.” Светлана, Сватбата на Светлана и Томек

„Най-прекрасните фотографи, влюбена съм в снимките ни, по-хубави, отколкото можех да си представя! След избора ми на мъж, вие сте ми най-добрия избор за тази сватба. Искам първо да ви благодаря за прекрасните снимки! Разгледахме ги и са страхотни наистина. Художествената фотосесия и снимките от ритуала са невероятни и дори не мога да си избера просто 5, които да си изкарам за рамка.Всички са страхотни! Рядко се случва човек да попадне на такива професионалисти, на които толкова да им личи, че си обичат професията.“ Мария, Сватбата на Мария и Младен

„Уникалниии са снимкитеееее лелеееееее 😍😍😍😍😍😍❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Ама може ли да сте толкова талантливииии?! ❤️❤️❤️❤️ Не знам с какви думи да изразя колко съм щастлива и колко талантливи и сладки сте и двамата. Да ви намеря и пиша бе най-хубавото нещо, което направих при подготовката за сватбата ❤️❤️❤️. Мнооооогоооо отдавна не бях попадала на толкова страхотни и талантливи хора като вас. Продължавайте в същия дух и със същите принципи.“ Есин, Сватбата на Есин и Атахан

„Разплакахте ме 😍😍😍😍😍😍😍 Нямам думи да опиша колко ми харесват снимкитe.“ Десислава, Сватбата на Десислава и Стефан

„Сега разгледахме снимките! Прекрасни са! Върнахте ни на този ден и го изживяхме отново! Благодарим Ви сърдечно!!! ❤️😘❤️“ Янина, Сватбата на Янина и Светлин

„Много благодарим ❤ ❤Снимките са страхотни!! Имат дух и емоция, все едно си там 🙂 🙂 🙂 Вие сте супер звезди, чудесно ❤. Скъпи Бори и Руди, снимките са невероятни! Благодарим още веднъж за професионализма и страхотното отношение! Ще ви препоръчваме смело и безотговорно, поздрави! 🙂 🙂 🙂 И от мен – сърдечни благодарности за професионализма, прекрасните снимки и позитивното отношение в този специален за нас ден 🙂 🙂Виктория и Павел, Сватбата на Виктория и Павел

„Здравейте, прекрасни са ❤️ всичко е като излязло от френски филм. Очаровани сме и двамата ☺️☺️😘Нина, Сватбата на Нина и Виктор

„Семейство, Иванови. Оставихте ме без думи. Толкова много Ви обичам за това, което сте сътворили. Всичко е прекрасно. Мисля, че със сигурност сте намерили своето призвание…..напълнихте ми сърцето и очите. Боже, колко щастлива ме направихте.💞Юлиана, Кръщение на Белослава и Борил

„Снощи до късно разглеждахме снимките и не успях да пиша…прекрасни са !!! Такава красота и внимание към детайла отдавна не съм виждала 🍀 Страхотни сте! Бъдете здрави, по всичко си личи, че това което правите е с много желание и любов!“ Усмихнато лято!🌞Кристина, Сватбата на Кристина и Орлин

Толкова съм щастлива, че точно вие запечатахте тези мигове… нямам думи… БЛАГОДАРЯ! Просто останах очарована ❤ Аз не просто ви избрах за сватбените си фотографи, почувствах, че трябва да сте вие ❤️  Петя, Сватбата на Петя и Пламен

„Здравейте, семейство. Разгледахме снимките, даже няколко пъти 🙂 Страхотни са! Върнахте ни всички хубави емоции, които изпитахме в най-хубавия ден от живота ни! Благодарим ви от сърце за професионализма и душата, които вложихте, за да направихте сватбения ни ден незабравим и да запечатате всеки един миг от него! Уникални сте! Поздрави и хубава вечер от нас! 😘“  Боряна, Сватбата на Боряна и Марин

„Хора ,снимките са повече от прекрасни. МНОГО ВИ БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ 🙂 Супер професионалисти сте и двамата ❤“  Емилия, Сватбата на Емилия и Деан

„Благодаря! Вие сте върха,толкова се радвам, че ви намерих…нямам думи….точно такива снимки исках – истински! Благодаря ви!“ Просто нямам думи да опиша емоцията, която изпитах, когато гледах снимките! Уловили сте всяка емоция, всеки жест,всички чувства! Невероятни сте! Истински професионалисти, истински хора, истински снимки! Благодарим ви, от все сърце! Продължавайте да творите! Света има нужда от вас! Целувки! Дияна, Сватбата на Дияна и Николай

„Семейство, сега разгледах снимките и ме просълзихте, чак такова въздействие не очаквах. Безкрайно съм ви благодарна, хванали сте ни такива каквито сме. Това е много скъп спомен лично за мен, благодарение на вас!!!….те снимките направо ме удариха с гръм и си казваш ееееее аз си имам най-хубавото! Като семейни терапевти сте.“ Пролет Маркова, семейна фотосесия на Мишел и Лея

„The best photographers ever!!! Nobody in Poland has so beautiful photos as you have.“ Monika Mustakov, after – wedding session

„Казват, че изкуството не е нещо което виждаш, то е онова което караш останалите да съзрат. Благодаря Ви Ivanovi Photography  за невероятния начин, по който ни показвате света !!! Продължавайте да творите!“ Тодор Пепелов, Love Story: Саня и Тодор

„Благодарим за уникалния подход. Благодарим за забавната фотосесия. Благодарим за страхотните кадри и запечатани моменти. Благодарим, че бяхте до нас в този важен и незабравим ден и уловихте нашите емоции, усмивки, сълзи, прегръдки, погледи, целувки. Благодарим, че ни помагате да съхраним прекрасните спомени от нашата сватба!.“ Сватбата на Сончето и Миро

„Хиляди благодарности на най-яките фотографи – Ivanovi Photography! Бъдете все така слънчеви и всеотдайни в работата си! Нека визьорът на фотоапарата ви да вижда само красота, в центъра на обектива ви винаги да има достатъчно светлина, а кадрите ви да са пъстри и позитивни. 
Фотоапаратът не прави снимки. Фотографът ги прави.“ Сватбата на Елис и Ибо

„Искам да изкажа нашите благодарности Ради към вас с Боби! Снимките са невероятни,каквато е всъщност и вашата работа! Адмирации и на драго сърце бих ви препоръчал на всеки,който има необходимостта от фотограф.“  Сватбата на Кати и Асен

„Фотосесията е уникална. Днес получих хиляди обаждания и съобщения, колко са харесали Ема. Благодаря ви.“  Борислава Шопска, художествена фотосесия Ема

„Благодаря много за прекрасното ви творение. Уникални сте. Вечен ваш фен съм.“ Милена Убенова, абитуриентски бал на Саня

„Много ви благодаря. Уловили сте всеки детайл – отново изживях този прекрасен ден.“ Маринела Кунева, абитуриентски бал на Силвия

„Брилятни, перфектни и определено със собствен стил, който чудесно се припокри с моите представи. Благодаря!“ художествена фотосесия Ивелина

„Е този път надминахте всички представи за черно-бяла фотография!“ Веселин Тонев, семейна фотосесия

„Вие сте страхотни! От сърце искаме да ви благодарим за човечността, професионализма и изключителната всеотдайност! Бъдете здрави и винаги на фокус за красивото и същественото наоколо…“ Галина Странджева – Златева, абитуриентски бал Христина

„Благодаря Ви от все сърце сем. Иванови за чудесните мигове, които сте уловили и за страхотното усещане, което създават вашите уникални снимки!!! БЛАГОДАРЯ!!!“ Наталия Станкова, абитуриентски бал Павлина

„Огромно благодаря, Ivanovi Photography! Снимките, които направихте са спомен, към който ще се връщаме отново и отново с всеки поглед към широките ни усмивки, блестящите погледи и уникалната природа. Благодаря не само за кадрите, но и за цялата емоция, която изживяхме заедно. Борислава, Радостин – Страхотни сте! Пожелавам Ви да сте винаги толкова харизматични, истински и много успешни.“ Силвия Красимирова, художествена фотосесия на Деница и Силвия

„Благодарим Ви семейство Иванови, за прекрасните снимки, запечатани безценни моменти през вашия обектив! Снимките са страхотни, прекрасен спомен! Продължавайте да правите това което правите, защото го правите чудесно 🙂.“ Мария Узунова, кръщение на Никол

„Семейство Иванови, благодаря за прекрасните моменти от фотосесията! Нямаше да се получи без вашия професионализъм и усет за улавяне на красиви моменти!“ Фотосесия на бременна, Алекс

„Благодаря много за страхотната фотография и отношение 🙂.“ Йонка Симеонова, рожден ден на Никол

„Много красиви снимки! Благодарим ви, че запечатахте и пресъздадохте хубавото ни настроение, обич и щастие!“ Илина Ненова, кръщение на Ники

„Благодаря за професионализма, за хубавите емоции по време на фотосесията и невероятните снимки 🙂.“Десислава Стоянова, фотосесия на Ивет

„Преди 23 години имах същите снимки, напомняте ми за безгрижното ми детство и незебравими моменти със семейството ми 🙂.“ Гергана Грозева за личния ни проект в Албена

„Ivanovi Photography, родени сте за фотографи, продължавайте със същия хъс и креативност! Фотосесията беше истинско удоволствие за мен, чак не исках да свършва, а снимките са уникални! Благодаря ви!“ Следсватбена фотосесия на Тони и Недялко

„Семейство Иванови, много са красиви снимките, със Санди сме очаровани, благодарим ви много. С вашата работа и присъствие успяхте да направите нашия празник още по-хубав.“ Сватбата на Сашо и Санди

„Аз преди малко ви писах, но не мога да се стърпя пак. Уникални сте? Декорите на всички фотографи, които гледахме по Коледа, и дори много след това, са еднакви, скучни, еднообразни… Вашите са абсолютно различни, новаторски, експериментаторски, и със страхотно око за цветове и композиция, май познавам кой е дизайнера 🙂 Браво и на двама ви, страхотен екип сте!!!“ Цвети Каменарова, Коледни светлини 2015

„Мило семейство, СТРАХОТНИ СТЕ! Благодаря Ви! От все сърце ви пожелавам много успехи, в които всъщност не се съмнявам, защото сте невероятни професионалисти!!!“ Пламена Йорданова, Коледни светлини 2015

„Борислава Иванова и Радостин Иванов, едно прекрасно семейство, професионалисти, цветни, усмихнати, различни! Благодаря за честната, красива фотография.“ Кръстницата на Мая, кръщение на Мая

„Ох, не знам какво да ви кажа… Точно разгледах снимките и аз просто изживях деня на ново – смях се, плаках… Страхотни сте, благодарим ви. Всички са като живи.“ Александра, кръщение на Мая

„Сега не знам дали съм човека, който може да го потвърди , но според това което аз виждам задобрявате още повече, за пореден път имате мойте адмирации! Супер автентични, меланхолични, идентични като стил … определено се връщам в мойте детски години, където не само снимките, но и всички мой детски спомени ги помня така оцветени, като от лента…. Много приятно разказана история определено.“ Деян Романов за „Обратно към корените на Гриша“

„Още веднъж ни показахте, че правите всичко не само с хубава техника, но и влагате и част от душите и сърцата си. Огромно благодаря за страхотните снимки. Продължавайте все така напред и нагоре. Обичаме ви.“ Диана Костадинова, Коледни светлини 2016

„Когато ви се доверих,за първи път, да запечатате най-чаканото състезание на дъщеря ми, останах слабо казано очарована.Вие сте професионалисти и педантични.Работите с такъв заряд и позитивните ви душички карат хората да се отпуснат и доверяват за всичко.Работата ми, ме среща с много ваши колеги и мога да твърдя че вие сте едни от Топ 3 фотографи във Варна.Студиото и техниката с която работите е от най-високо ниво!Благодаря ви за прекрасните снимки, които правите!“ Жужа Димитрова, Коледни светлини 2016

„If you want something unusual, real and different, these people will make you unforgettable adventure with your photos. Strongly recommend“ Gery Grozeva

„It really is a wonderful collection of diamonds! I am touched by the photos! Your development style is timeless and tasty, really awsome! Great Stuff!“ Andrea Scheib, 67 Wedding Frames by Ivanovi Photography

„Статията е написана много издържано, без излишна суета, претенция или показност! Мисля, че това е „магнита“ който притегля клиентите да изберат Вас, а и не само…Вие сте позитивни, добронамерени, предразполагащи, сензитивни, усмихнати и обичащи! Обичащи Живота, половинката си, децата си, приятелите си…Няма как хора като Вас да не бъдат истински професионалисти в това, което правят, Защото го правят с най-важната подправка – Любов! А, за да е истинска и непреходна Любовта е необходимо да е Честна – с честни отношения, с честни виждания, с честно отразяване …с гледане в една посока! Затова с лекота Ви се получава Честната фотография, която е Ваш девиз, Ваше верую и ключ към клиентите Ви! Дерзайте, Иванови! И Успех!“ Вили Николаева, за статията  „17 причини защо да бъдем Вашият сватбен фотограф“

„Статията…Е дълга. Си заслужава. Не е скучна. Няма излишен патос. Не ти става мазно. Не е бла – бла, колко сме добри. Никак даже. Статията е…Уютна. Различна. Конкретна. Полезна. Приисква ти се да опознаеш Руди и Боби, да ги избереш, за да се видиш през техните очи, през тяхната музика, техните филми и тяхната обич. Семпло. Топло. Приятно. Ася Иванова, за статията „17 причини защо да бъдем Вашият сватбен фотограф“

„Благодаря Ви за професионализма!!! Страхотни са всички снимки, продължавайте да работите така! Изключителни сте!“ Елица Русева, Кръщение на Даниел

„Много силни снимки, изживях цялата емоция, особено ми хареса снимката на тримата, много чувствена, чак настръхнах….. Браво!!!“ Цвети Каменарова, Кръщение на Ивайло